De waarde van wei

De kaaswei uit de Kaasmakerij vindt sinds kort zijn weg naar een biologische varkensboer die er zijn biggen mee voert. Een prima bestemming om de kringloop te sluiten, vindt broeder Isaac. “Kaaswei is zo’n rijk product, dat ik nog veel meer mogelijkheden zie om het niet weg te gooien, maar te verwerken.”

De waarde van wei

Kaaswei is de vloeistof die overblijft na het kaasmaken. Voor één kilogram kaas is ongeveer tien liter melk nodig. Negen liter daarvan wordt bij de productie afgevoerd. “Dat is de wei”, knikt broeder Isaac, “een vloeistof die rijk is aan eiwitten. Zouden we op grotere schaal kaas maken, dan zou het lucratief zijn de wei tot poeder te verwerken. Een ideaal alternatief voor energiedrankjes in de sportwereld.” Ook de farmacie is wel geïnteresseerd in weipoeder, weet hij. “Er zijn zelfs al bedrijven waar de kaas een bijproduct is geworden en de weipoeder het hoofdproduct is.”

Cirkel is rond
Voor de Kaasmakerij van Koningshoeven is een indroogmachine te kostbaar. “Daarvoor zijn we een te kleine speler. Niet dat we de wei ‘zomaar’ weg laten lopen, want we zuiverden de vloeistof altijd al in onze waterzuivering. Zo kon deze toch weer voor een ander doel worden gebruikt.” Nu een boer uit de omgeving de wei gebruikt voor het voeren van zijn biggen, is de cirkel écht rond. “We blijven alert op nog meer mogelijkheden voor onze wei. Het is jammer dat zo’n rijk product momenteel niet anders kan worden verwerkt.”


Meer interessante pagina's

Deze website gebruikt cookies

Wij gebruiken cookies zodat onze website beter werkt voor onze bezoekers. Daarnaast gebruiken wij cookies voor analytische doeleinden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar ons cookiebeleid en onze privacy policy

Weigeren Accepteren