De barbecue is een jaarlijks terugkerende traditie, al sloegen we die in 2024 een keertje over vanwege het 140-jarig bestaan van Bierbrouwerij de Koningshoeven. Die verjaardag vierden we toen met een sfeervolle Avondwandeling voor bezoekers en andere belangstellenden. Dit jaar, op 18 juli, was de barbecue weer terug. Het organiseren van dit samenzijn is voor ons een manier om onze waardering te tonen. Enerzijds aan iedereen die dagelijks met ons meewerkt en anderzijds aan de mensen uit de buurt. Dit ging wel gepaard met een beetje schroom omdat we beseffen dat er op veel plekken in de wereld mensen ernstige honger lijden. We besloten de barbecue daarom nóg bewuster en met zorg te beleven. Daarnaast blijven we vanzelfsprekend via andere wegen initiatieven elders ondersteunen.
Vespersviering
Het barbecuefeest begon met een Vespersviering in de abdijkerk waar alle gasten bij mochten zijn. Het is een vertrouwde traditie: wij, monniken, starten doorgaans elke festiviteit met zo’n viering omdat deze ons een moment van bezinning biedt. Een viering ook waarin onze waarden aandacht krijgen. Broeder David benoemde in dat licht vier concrete thema’s in zijn liturgie: verwondering, toewijding, belangstelling en aandacht. De strekking van zijn boodschap was dat juist de gewone, alledaagse dingen weer waarde en betekenis krijgen als we er met meer aandacht en verwondering naar kijken. In een speciaal gebed werden ook de overledenen binnen de abdij en onder medewerkers herdacht en bij naam genoemd.
Hapje en drankje
Na de viering kwamen alle gasten buiten samen. Daar, vóór de abdijkerk, stond de barbecue al te gloeien. Verspreid door de voortuin vonden alle mensen een plekje om lekker te eten, een drankje te drinken en gezellig bij te praten. Zo werd de verbondenheid tussen monniken, collega’s en buren op een leuke, informele manier onderstreept.